Το Διαδίκτυο ως διέξοδος απασχόλησης των νέων

Όλοι μας γνωρίζουμε πως τα επίπεδα ανεργίας στη χώρα μας βρίσκονται στα ύψη, ιδιαίτερα στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, καθώς πάνω από ένας στους δύο είναι άνεργος. Την κατάσταση αυτή βιώνουμε τουλάχιστον 5 χρόνια και ήδη αρκετοί αναζητούν νέες διεξόδους σε καινοτόμους και αναπτυσσόμενους κλάδους.


Κάποιοι επέλεξαν τη μετανάστευση στο εξωτερικό, ενώ μια άλλη μερίδα στράφηκε στην αγροτική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις υπάρχουν παραδείγματα νέων που διέπρεψαν και συνεχίζουν να διαπρέπουν, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που ενέχει κάθε σχετικό εγχείρημα.  Μια ακόμα διέξοδος για την εύρεση απασχόλησης αποτελεί τα τελευταία χρόνια και ο χώρος του Διαδικτύου. Πρωτίστως αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την εύρεση εργασίας, καθώς υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες με αγγελίες που σίγουρα θα γνωρίζετε όσοι βρίσκεστε σε φάση αναζήτησης. Προσφέρουν το μοναδικό πλεονέκτημα ότι επιτρέπουν δωρεάν σε κάθε χρήστη να βρει εύκολα και εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης συγκεντρωμένες, κατηγοριοποιημένες και φιλτραρισμένες.


Η σημαντικότερη όμως χρήση του Διαδικτύου δεν είναι ως μέσο, αλλά ως καθεαυτό πεδίο εργασίας! Ο τομέας του Internet γνωρίζει σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έστω και αργά, αφού την Πρωτοχρονιά το Internet γιόρτασε αισίως τα 31 χρόνια ύπαρξης παγκοσμίως. Πλέον και στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι χρήστες το χρησιμοποιούν για ενημέρωση, ψυχαγωγία, αγορές κ.λπ. και συνεπώς αποτελεί έναν συνεχώς αυξανόμενο πόλο έλξης τόσο για διαφημιστές όσο και για επαγγελματίες. Αυτό συνεπάγεται αυτομάτως χρήματα και άρα δυνατότητα απασχόλησης.


Αρκετοί λοιπόν έχουν βρει ως καταφύγιο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση το Διαδίκτυο, πολλοί από αυτούς με μεγάλη επιτυχία. Κάποιοι υλοποιούν καινοτόμες ιδέες, κάποιοι απλά μεταφέρουν success stories από το εξωτερικό, ενώ ορισμένοι άλλοι απλά αντιγράφουν ιδέες που ήδη έχουν πετύχει και λειτουργούν στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση τα παραδείγματα των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο Internet και ζουν από αυτό ολοένα αυξάνονται, ευθέως ανάλογα με την αύξηση των χρηστών και του τζίρου που διακινείται στο χώρο του Διαδικτύου. 


Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η online διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα κατά το γ' τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στα 17 εκατ. Ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που βαίνει αυξανόμενο, ενώ οι online αγορές το 2013 αυξήθηκαν κατά 25% στα 3,2 δισ. ευρώ, με τα νούμερα να υπολογίζονται ακόμα  υψηλότερα για το 2015. Μιας και αναφερόμαστε σε νούμερα, να τονίσουμε και μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα που επισήμανε πως στο τέλος του 2016 θα υπάρχουν 920.000 θέσεις εργασίας στο κομμάτι του internet που θα μένουν κενές, επειδή δεν θα υπάρχει επαρκώς εξειδικευμένο προσωπικό για να τις καλύψει!


Εκτός αυτών πάντως αξίζει να γίνει μνεία και στην μέθοδο εργασίας που ονομάζεται “freelance”. Πρόκειται για ένα είδος αυτοαπασχολούμενου/ελεύθερου επαγγελματία, που μέσα από διεθνείς πλατφόρμες μπορεί να βρει εργασίες, οι οποίες ταιριάζουν στις δυνατότητές του και έχουν ζητηθεί από κάποιον εργοδότη ανά τον κόσμο. Ο freelancer κάνει μια προσφορά για ένα τέτοιο έργο, προσπαθώντας να κερδίσει την ανάθεση της εργασίας και αν καταφέρει να ολοκληρώσει επιτυχώς κάποιες δουλειές, θα λάβει χρήματα αλλά και κάποιες θετικές αξιολογήσεις. Δημιουργώντας μια καλή φήμη σε συνδυασμό με συνεπείς και οικονομικές προτάσεις, μπορεί κανείς να χτίσει ένα ισχυρό προφίλ που θα του προσφέρει μια ικανοποιητική πηγή εσόδων.


Συνοψίζοντας λοιπόν είναι πασιφανές πως ο χώρος του Internet εσχάτως έχει αρχίσει να ανθεί στη χώρα μας, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες και μεγάλη δυναμική. Για όσους νέους μπορέσουν να συμβαδίσουν με τον χώρο και να τον παρακολουθήσουν στενά, είναι αρκετά πιθανό να αποτελέσει μια σημαντική διέξοδος απασχόλησης, ιδιαίτερα για όσους έχουν έφεση στις νέες τεχνολογίες. Για αυτό μην αφήσετε τον χρόνο να περνάει και σκεφτείτε είτε μήπως σκαρφιστείτε μια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί στο Διαδίκτυο, είτε μήπως είναι ώρα να εκπαιδευτείτε λίγο πιο επαγγελματικά πάνω σε κάποιον κλάδο του Internet…


Μπερτές Θάνος