Ελλαδα 2021

Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια συμπληρώνει 200 έτη από τη στιγμή που ανακηρύχθηκε επίσημα ανεξάρτητο κράτος. Πέρασε από χίλια κύματα, από πολέμους, εμφυλίους αλλά έζησε το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδος, την είσοδό της στην ευρωζώνη και πολλά άλλα.

Μπορεί η εορτή της συμπλήρωσης 200 ετών ανεξαρτησίας να γίνει το όραμα που θα ενώσει 11 εκατομμύρια ανθρώπους; Η δημιουργία ενός κράτους που θα είναι υπόδειγμα λειτουργίας στη Δύση, μιας σταθερής και δυνατής οικονομίας, μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, με ανεπτυγμένη την έρευνα σε τεχνολογίες αιχμής, φιλικές προς το περιβάλλον.

Έχει ήδη ξεκινήσει η συγγραφή μιας διεπιστημονικής μελέτης με προτάσεις σε ζητήματα δομής πόλεων, περιβαλλοντικών θεμάτων, τουρισμού, φορολογίας, κοινωνικής πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής, δημόσιας διοίκησης, παιδείας, συνταγματικού δικαίου και άλλων, αμιγώς τεχνοκρατικής. Όταν το επιτελείο στελεχωθεί πλήρως, θα ξεκινήσει απεικόνιση με τη μορφή ντοκιμαντέρ αφιερωμένων σε κάθε μία από τις ενότητες αυτές.

Για να αντιληφθεί ο Έλληνας πως η χώρα μας μπορεί να γίνει ο ισχυρότερος παίχτης στο χάρτη της Νοτιανατολικής Μεσογείου και ένας φάρος πολιτισμού και ανθρωπιάς για ολόκληρη την υφήλιο.

Σύντομα κοντά σας, θα ενημερωθείτε πρώτα αν αφήσετε το email σας στο site μας και μας ακολουθήσετε στα διάφορα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε.

 

Ο γνωστός Κύπριος τραγουδοποιός Aλκίνοος Ιωαννίδης, με ένα κείμενό του κατακεραυνώνει τους κυβερνώντες στην Κύπρο αλλά και τον ίδιο τον λαό που έζησε σε ένα «ξοδεμένο, ανέραστο, ανίερο παρόν», που αντάλλαξε τον έρωτα με το στριπτιτζάδικο.

Πώς οι τράπεζες πήραν 238 δις από τα μνημόνια

Το άρθρο είναι αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας και έρευνας, και αποτελεί το καλύτερο μέχρι στιγμής εγχειρίδιο έρευνας για το πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας πήραν 238 δις ευρώ από την πίσω πόρτα!

του Σταύρου Τσίπρα, Δικηγόρου

H πρώτη ολόκληρη συνέντευξη που δημοσιεύουμε είναι του εργατολόγου κ. Αποστόλη Καψάλη. Είναι η συνέντευξη που μας ενέπνευσε περισσότερο. Μας μιλάει για τη νεολαία, τα προγράμματα voucher, το συνδικαλισμό και ένα επαναστατικό αύριο που πρέπει να προκύψει. Με συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ των θεσμών της κοινωνίας μας. Δείτε την. 

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz προειδοποιεί: "Βαδίζουμε στη λάθος πλευρά της παγκοσμιοποίησης"

Ο τιμημένος με το νόμπελ Nobel Memorial Prize in Economic Sciences το 2001, με άρθρο του στους NY Times μας προειδοποιεί πως οδεύουμε στη λάθος πλευρά της παγκοσμιοποίησης, με ένα δριμύ κατηγορώ ενάντια στη κυβέρνηση των Η.Π.Α.. Κείμενο που αφορά την Αμερική, αλλά ο λόγος του μας αγγίζει όλους, ακόμα και στην Ελλάδα, διαβάστε το γιατί:

Η Οδύσσεια ενός κατατρεγμένου. Μεταναστευτικό, ώρα μηδέν.

Να ζεις στο Πακιστάν, Ιράκ, Συρία, Αίγυπτο, Κουρδία (επίτηδες τη λέω έτσι, μη φωνάζετε) και να έρχονται οι του ΝΑΤΟ από τη μία και από την άλλη οι φανατικοί θρησκευτικοί ταγοί του Ισλάμ και να σου καταστρέφουν το σπίτι, να βομβαρδίζουν τα σχολεία σου, τα νοσοκομεία σου, να σκοτώνουν συγγενείς σου, να βιάζουν την οικογένειά σου, να κλέβουν τον ιδρώτα σου...

 

Αυτό το διάστημα μας άλλαξε όλους, παραδεχτείτε το. Πολιτικά μας ωρίμασε όσο τίποτα άλλο, όσο καμία δεκαετία εδώ και καιρό. Σίγουρα κάποιοι είπαν πως το δημοψήφισμα δίχασε, αλλά υπάρχει και κάτι που δε διχάζει τον Έλληνα;

Κραυγή αγωνίας ή όρκος αναγέννησης;

Όσοι από εσάς διαβάζετε το άρθρο,το πιο πιθανόν είναι κάποια στιγμή στη διάρκεια της ημέρας, να πληροφορηθήκατε την είδηση, της διπλής αυτοκτονίας μιας ηλικιωμένης κυρίας και του γιου της στο κέντρο της Αθήνας. Το άρθρο μας θα μπορούσε σήμερα να τελειώνει εδώ, με αυτή τη πρώτη παράγραφο και όλα όσα νιώθουμε να εννοούνται. Έχοντας ένα πλάκωμα στο στήθος θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε και να ενώσουμε ένα παζλ,ώστε στο τέλος,μαζί με εσάς να δώσουμε έναν όρκο.

Μεταφράζοντας ξανά την ιστορία

Πάντα με συνέπαιρνε η ιστορία. Μπορεί να μη θυμάμαι ημερομηνίες, μα πάντα συγκρατούσα την ουσία. Την ουσία των μαχών, των ιδεολογικών ρευμάτων, των λόγων που εκφώνησαν άνθρωποι οι οποίοι άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Σκέφτηκα να αποτυπώσω τις σκέψεις τους ένα βράδυ, σε συνάρτηση με το πόσο συχνά επικαλούμαστε τις πράξεις τους ,αλλά πόσο λίγο τους ακούμε και κατέληξα στο συμπέρασμα πως πρέπει να αισθάνονται μεγάλη πικρία για τον τρόπο που μεταφράσαμε τα λόγια, μα κυρίως τα έργα τους.

Ποιοι εμείς;

Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. Ν. Καζαντζάκης

Ποιος φταίει τελικά; Και ποιος στέκεται αδιάφορος μπροστά στην ιστορία; Γιατί το καθετί που ζούμε, μετά από καιρό, θα αποτελεί ιστορία. Και τότε ποιος θα θυμάται; Ποιόν εγωισμό και ποιες πράξεις μας θα εξυμνούμε;

Το Διαδίκτυο ως διέξοδος απασχόλησης των νέων

Όλοι μας γνωρίζουμε πως τα επίπεδα ανεργίας στη χώρα μας βρίσκονται στα ύψη, ιδιαίτερα στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, καθώς πάνω από ένας στους δύο είναι άνεργος. Την κατάσταση αυτή βιώνουμε τουλάχιστον 5 χρόνια και ήδη αρκετοί αναζητούν νέες διεξόδους σε καινοτόμους και αναπτυσσόμενους κλάδους.

Όλα όσα πρέπει να αρνηθούμε ως Έλληνες

Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. Ν. Καζαντζάκης
Ποιος φταίει τελικά; Και ποιος στέκεται αδιάφορος μπροστά στην ιστορία; Γιατί το καθετί που ζούμε, μετά από καιρό, θα αποτελεί ιστορία. Και τότε ποιος θα θυμάται; Ποιόν εγωισμό και ποιες πράξεις μας θα εξυμνούμε;